Dakopbouw Groningen

 

In de binnenstad van Groningen plaatsen we een dakopbouw. Het bijzondere aan deze dakopbouw is dat deze grotendeels prefab gebouwd wordt bij ons in de werkplaats, waarna we de verschillende onderdelen in korte tijd kunnen plaatsen. Handig voor ons, omdat de ruimte in de binnenstad beperkt is, maar zeker ook ideaal voor de bewoners die binnen een aantal dagen een complete dakopbouw op hun woning hebben staan. De door VDP Architecten ontworpen dakopbouw zal contrasteer door het moderne uiterlijk met de bestaande bebouwing en valt daarmee op in het straatbeeld.

In april 2018 werden de lichtgewicht (sommige onderdelen wegen toch nog 800 kilo!) op de bestaande woning gehesen en direct dezelfde dag gemonteerd. De afbouw kan beginnen. De bewoners wonen tijdelijk op een andere locatie, omdat ook op de begane grond en de eerste verdieping diverse aanpassingen worden gedaan. Aangezien de woningen in deze buurt door de decennia heen tegen elkaar aan gebouwd en verbouwd zijn is het echt maatwerk, maar de contouren van het resultaat zijn nu in zicht.

Terwijl de bewoners tijdelijk op een ander locatie verblijven is de afbouw aan de binnenzijde in volle gang. Op de bovenste etage komen twee slaapkamers waarvan 1 via een geweldig groot raam direct uitzicht heeft op het Noorderplantsoen. De andere kamer heeft twee bijzondere ramen. De ene met uitzicht over alle oude, geschakelde daken van de achterliggende woningen en aan de voorzijde een laag raam (op de vloer!) met zicht op de Grachtstraat. Op de middenetage wordt nu hard gewerkt aan het realiseren van de badkamer. Ondertussen kan de benedenverdieping weer door de bewoners in gebruik genomen worden.

Binnenkort zullen de steigers verwijderd worden en zullen we foto’s plaatsen van het eindresultaat, waarbij de bijzonder combinatie van oude en moderne stijl goed zichtbaar wordt.